Herkennen van overbelasting

Als mantelzorgers langere tijd zorg verlenen, lopen zij het risico overbelast te raken. Dat kan er bijvoorbeeld toe leiden dat zij zelf ziek worden, moeten stoppen met werken of hun sociale contacten verliezen. Tijdig signaleren van overbelasting is dus belangrijk.

Situaties met een verhoogd risico op overbelasting bij mantelzorgers
Verhoogd risico op overbelasting bij een ziekte die langdurend is, of progressief verloopt, of zorgt voor onvoorspelbaar gedrag. Bijv. MS, dementie, CVA, NAH, Parkinson, kanker, verslavingsproblematiek en psychische aandoeningen.

Wat kun je als professional doen?
1. Vraag de mantelzorger hoe het met hem/haar gaat
2. Ga met de mantelzorger in gesprek en bied een luisterend oor
3. Geef ondersteuning* of verwijs naar het Mantelzorgpunt

*De ondersteuning is heel divers: informatie, advies, emotionele steun, praktische en materiële hulp, vervangende zorg en financiële tegemoetkoming. Belangrijk is om te achterhalen waar de mantelzorg zelf behoefte aan heeft. Dit kun je doen door het gesprek aan te gaan.

Er zijn verschillende vragenlijsten die de belasting van mantelzorgers in beeld brengen:
Zoals met de CSI vragenlijst kun je eventuele overbelasting bij mantelzorgers meten. De CSI is een wetenschappelijk gevalideerd meetinstrument en een van de meeste gebruikte vragenlijsten om overbelasting te meten. De CSI is snel en makkelijk af te nemen; het omvat dertien vragen die met ja of nee kunnen worden beantwoord.

Belastbaarheidstest van het Mantelzorgpunt
Op onze website kunnen mantelzorgers ook zelf de belastbaarheidstest invullen. Na het invullen van deze anonieme vragenlijst krijgen zij een beeld van de impact die jouw mantelzorgsituatie op je heeft. Ook krijgen zij bij de uitslag tips en adviezen.

Tip: In de factsheet Welke professionals helpen mantelzorgers?, geeft MantelzorgNL een overzicht van de professionals waar de meeste mantelzorgers mee te maken krijgen. Per professional vertellen zij wat hij of zij kan doen en hoe.

migranten mantelzorgers