Jonge mantelzorgers ondersteunen

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot en met 24 jaar die opgroeien met zorg. Omdat ze bijvoorbeeld een broer of zus hebben met een chronische ziekte of beperking, een vader of moeder met een psychische ziekte of ernstige verslaving, of een opa of oma die intensieve zorg nodig heeft en in de directe omgeving van het gezin woont. Een kwart van alle jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. In de gemeente Vijfheerenlanden kunnen jongeren zich bij het Mantelzorgpunt (laten) inschrijven als zij 6 jaar zijn.

Risico’s
Jonge mantelzorgers zijn vaak vroeg volwassen. Ze voelen zich op jonge leeftijd verantwoordelijk voor huishoudelijke taken, het zorgen voor broertjes of zusjes of de gezondheid van hun ouder. Ook kinderen die zelf geen zorgtaken hebben, passen zich constant aan en houden rekening met hun zieke familielid. Zij ervaren een hoge drempel om met hun eigen zorgen en problemen bij hun ouders aan te kloppen. Het hebben van een zorgsituatie thuis kan een grote impact hebben op de eigen ontwikkeling van jonge mantelzorgers, ongeacht of het kind wel of geen (extra) taken thuis heeft. Zorgen om de zieke kan al invloed hebben op (school)prestaties en (psychische) gesteldheid nu en in hun latere leven.

jonge mantelzorgers

Wat kun je als professional doen?
Heb je in je werk te maken met jonge mantelzorgers? Ga dan met de jongere in gesprek. Vraag hoe het met de jongere zelf gaat en erken zijn/haar situatie. Blijf in gesprek en geef positieve aandacht. Ook kun je met de jongere in kaart brengen wat energie geeft en energie kost. Of maak een gezinsanalyse, zodat je zicht krijgt op welke ondersteuning er nodig is. Het herkennen en ondersteunen van deze jongeren kan overbelasting, voortijdig schoolverlaten en (psychische) problemen op latere leeftijd voorkomen.

Het Mantelzorgpunt werkt samen met gro-up in de ondersteuning van jonge mantelzorgers, waarbij:

Jongerenwerk gro-up
Jonge mantelzorgers kunnen terecht bij een jongerenwerker van gro-up om hun gedachten, vragen of zorgen te bespreken. Het eerste aanspreekpunt is Anniek. Haar contactgegevens zijn te vinden op de website van gro-up.

Daarnaast kan gro-up jonge mantelzorgers in contact brengen met andere jongeren in een vergelijkbare situatie, of met een ervaringsmaatje via HandjeHelpen.

Het Mantelzorgpunt:
* Gesprek met bijvoorbeeld de gezinsleden faciliteren (z.g.n. familie- of netwerkgesprek). Neem hiervoor contact op met het Mantelzorgpunt.
* Geven van allerlei tips (bijvoorbeeld websites/boeken, een weekendje weg met andere jonge mantelzorgers, zoals met Stichting Ekie)
* Jonge mantelzorgers kunnen deelnemen aan een leuk dagje uit in de Week van de jonge mantelzorger (1 t/m 7 juni)
* Voor meer informatie kunnen jonge mantelzorgers zelf ook kijken op: ‘ben ik jonge mantelzorger?’ Of de folder van het Mantelzorgpunt bekijken.

Jonge mantelzorgers vanaf 6 jaar kunnen zich bij het Mantelzorgpunt (laten) inschrijven. Dit is gratis.
Zij ontvangen dan een leuk welkomstpakket, een paar keer per jaar een waarderingsattentie van de gemeente Vijfheerenlanden en een uitnodiging om deel te nemen aan een leuk dagje uit.

Wat kan het Mantelzorgpunt voor ouders betekenen?
In onze folder voor ouders geven we uitleg over de signalen waar zij bij hun kind op kunnen letten en delen we allerlei tips.
Ook kunnen zij een gesprek met onze Adviseur Mantelzorg aanvragen.

Het Mantelzorgpunt richt zich daarnaast op meer bewustwording van deze doelgroep in Vijfheerenlanden. Bijvoorbeeld bij de sociale teams en op de basis- en middelbare scholen.

Ondersteuning en advies
Wil je meer informatie over jonge mantelzorg of advies hoe je dit onderwerp in jouw organisatie kunt bestendigen?
Neem dan contact op met Carolien Harbers.

Carolien Harbers

Carolien Harbers

Adviseur Mantelzorg

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.