Zorg tijdelijk overdragen (respijtzorg)

Soms heb je als mantelzorger even adempauze nodig. Bijvoorbeeld om te gaan sporten, een moment voor jezelf te hebben of tijd te maken voor andere zaken. Dan kan het fijn zijn als je de zorg even aan een ander kunt toevertrouwen. Je kan natuurlijk iemand uit je omgeving vragen om te helpen. Heb je meer hulp nodig? Dan kan respijtzorg uitkomst bieden.

Hoe werkt respijtzorg?
Respijtzorg kan op verschillende manieren: bij jullie thuis of buitenshuis, elke week op een vaste dag of incidenteel. Er zijn initiatieven door vrijwilligers of beroepskrachten.

Heb je een indicatie nodig?
Voor de meeste voorzieningen is een indicatie nodig voor de Wmo van de gemeente, CIZ of de wijkverpleegkundige/huisarts. Het Sociaal loket kan je hierover informeren.

Wie betaalt voor respijtzorg?
Respijtzorg is soms gratis, zoals bij vrijwilligerswerk. Zijn er kosten aan verbonden, dan is het mogelijk deze vergoed te krijgen. Meestal betaal je een eigen bijdrage. Er zijn verschillende wettelijke regelingen:
1. Wet maatschappelijke ondersteuning
2. Wet langdurige zorg
3. Jeugdwet
4. Zorgverzekeraar

Een overzicht van de mogelijkheden van vervangende zorg in Vijfheerenlanden staan in de ‘Respijtwijzer Vijfheerenlanden‘.
Wil je een exemplaar gratis bestellen? Dat kan via het formulier hieronder:

    Velden met * zijn verplicht