Zie je de zorg voor jouw naaste als iets heel vanzelfsprekends? Dan kan het zijn dat je ongemerkt te veel taken op je neemt. Daarom organiseert Het Mantelzorgpunt twee keer per jaar de training ‘BordjeVol’. Trainster Francien Boonstra: “We brengen spelenderwijs in kaart hoe druk je het hebt. Ook helpen we je met een actieplan om deze ervaren druk te verminderen.”
Als Adviseur Mantelzorg is Francien gespecialiseerd in de ‘BordjeVol’-methode. “Door middel van speelkaarten komen deelnemers erachter hoeveel taken zij eigenlijk uitvoeren en welke dingen te veel energie kosten. Na het duidelijk krijgen van waar het goed en minder goed gaat, maken we samen een persoonlijk actieplan. Hiermee gaan we aan de slag om de draaglast te verminderen.”
Verstoord evenwicht
Wilma en Alida zijn twee mantelzorgers die de ‘BordjeVol’-training hebben gevolgd. “Mijn echtgenoot kreeg 18 jaar geleden een hersenbloeding. Sindsdien ben ik mantelzorger. Eerst herkende ik me helemaal niet in die term. Het overkomt je en je past je aan. Ik ben uiteindelijk gestopt met werken, mede door de zorgtaken thuis.” Alida zorgt sinds vijf jaar voor haar moeder van 79. Ook haar zorgtaak werd steeds groter. “Ik kreeg op een gegeven moment een nieuwe baan en een nieuwe vriend. Toen dreigde het evenwicht verstoord te raken.”
Grip op de situatie
De training bracht Wilma en Alida inzicht in en meer grip op de situatie, waardoor ze dingen konden veranderen. Alida: “Tijdens de training werd de stapel kaarten met activiteiten die energie kosten enorm groot. De stapel energiegevers bleef juist klein. Als je zo’n stapel ziet, denk je: dit wordt wel heel erg veel. Ik besefte dat ik meer hulp van anderen kon vragen.” Wilma: “Ik verliet de training met een luchtig gevoel. Ook had ik de behoefte om over bepaalde dingen na te gaan denken. Ik ben gestopt met naailes: daar krijg ik geen energie meer van. Wel wil ik graag blijven tuinieren, want dat vind ik heerlijk. En ik kies mijn sociale contacten bewuster.”
Leren hulp te vragen
“Vaak is het maken van het actieplan de moeilijkste stap tijdens de training”, vertelt Francien. “Deelnemers schrijven hierin op hoe zij hun zorgtaak kunnen verlichten en welke mensen hen hierbij kunnen helpen. Maar hulp vragen vinden veel mantelzorgers erg lastig. Tijdens de training geven we tips over hoe je hierover het gesprek kunt aangaan en deze drempels kunt overwinnen.”
Het lukt Wilma en Alida inmiddels steeds beter hulp te vragen. “Kleine dingen maken al verschil. Mijn man gaat wekelijks naar sportles. Als ik hem niet kan brengen, kan hij daar niet naartoe. Maar een van onze vrienden wil vast ook wel eens rijden. Door ‘BordjeVol’ denk ik nu over dat soort zaken na.” Alida besloot na de training meer dingen aan haar zus te vragen. “Er is van alles in gang gezet en dat heeft lucht gegeven. Ik ben van plan om de situatie zelf goed te bewaken en als het nodig is weer de kaarten van ‘BordjeVol’ erbij te pakken.”
Kijk ook op: www.bordjevol.nl