“Ik wist niet dat ik recht had op twee weken betaald zorgverlof”

Drie jaar geleden werd de man van Annette van Oostenbrugge ziek. Van het ene op het andere moment werd zij mantelzorger. Inmiddels weet zij dat zij niet in haar eentje alle ballen in de lucht kan houden. “Ik heb geleerd hoe ik mijn netwerk om hulp kan vragen. Niet alleen mijn familie en vrienden zetten een stapje meer, ook mijn werkgever denkt goed met me mee.”

Annette kwam in een roller-coaster terecht toen drie jaar geleden bleek dat haar man darmkanker had, met uitzaaiingen naar de lever. “Er volgden regelmatig spoedopnames, operaties en behandelingen”, vertelt ze. “Ineens kreeg ik er naast mijn drukke baan als diabetesverpleegkundige, het huishouden, de zorg voor onze hond en mijn rol als moeder nog veel meer taken bij. Ik moest rennen en vliegen en raakte oververmoeid. Op een dag moest ik een beslissing nemen op mijn werk en kreeg ik een black-out. Ik was mezelf helemaal voorbijgelopen en heb me twee weken ziek moeten melden.”

BordjeVol

In die periode kwam Annette in contact met een Adviseur van het Mantelzorgpunt. “Zij heeft mij individueel BordjeVol gegeven. Dat was echt een eyeopener. Zij gaf mij inzicht in wat er allemaal op mijn bordje lag en dat was enorm veel. Samen met haar ben ik gaan nadenken: wie in mijn omgeving kan ik vragen mij te helpen bij alles dat ik moet doen? Hulp vragen aan anderen is lastig voor mij, ik vind dat ik alles zelf alleen moet kunnen. Maar sindsdien ben ik daar steeds beter in geworden.”

Zorgverlof
Inmiddels helpt Annettes inwonende zoon haar vaker met het huishouden en springt haar dochter bij, die al op zichzelf woont. Ook vangen buren de hond op als Annette plotseling weg moet. Daarnaast nam ze de stap om haar werk om hulp te vragen. “Elke keer als ik plotseling naar het ziekenhuis moest, zette ik vakantiedagen in om dit op te vangen. Toen mijn vakantiedagen op waren, ben ik met P&O gaan praten.”

Annette vond het spannend, omdat ze haar werkgever niet met privéproblemen wilde belasten.  “Ook hoor je soms van die negatieve verhalen over werkgevers die niet willen meewerken. Maar gelukkig leverde het me veel op: ik blijk recht te hebben op twee weken betaald zorgverlof. Ook bellen de assistentes mijn patiënten nu af als ik plotseling weg moet, normaal moet je dat zelf doen. Mijn werk is erg meegaand, dat is heel fijn.”

Op de been
Wat heeft Annette van de afgelopen periode geleerd? “Dat ik mijn omgeving hard nodig heb. En dat ik veel taken naar mezelf toetrek, terwijl dat niet altijd nodig is. Door hulp te vragen zorg ik ervoor dat ik op de been blijf, waardoor ik mijn man beter kan blijven ondersteunen.”

Tips van Francien Boonstra, Adviseur Mantelzorg bij het Mantelzorgpunt:
* Bekijk eens de folder van Wehelpen over hoe je het vragen om hulp aanpakt
* Vind je het prettig als er iemand met je meedenkt? Maak dan een afspraak met Francien Boonstra, Adviseur Mantelzorg.