In gesprek met de twee therapeuten Karin Scharff van ‘SterreVianen’ en Esther Zondag van ‘Praktijk Esther Zondag’ die de bijeenkomst op 22 november met vervolgmogelijkheid in Vianen en Leerdam geven.

Wanneer je mantelzorger wordt, heb je onvermijdelijk ook met verlies te maken. Als je voor een ouder zorgt, kun je het gevoel van ‘kind zijn’  verliezen. En als je partner bijvoorbeeld aan een ongeval een niet aangeboren hersenletsel (NAH) heeft overgehouden, verandert soms ook het karakter van de ander. Ook dat kan gevolgen hebben voor een relatie.

“Emoties die je ervaart kunnen verschillend zijn en zich in allerlei vormen uiten”, vertelt psychosociaal therapeut Esther. “Gevoelens van angst, schuld, boosheid, wanhoop en eenzaamheid zijn een paar voorbeelden hiervan. Ook kun je piekeren en je misschien niet meer goed concentreren. Andere gehoorde klachten zijn gejaagdheid, vermoeidheid, slecht slapen, geen energie hebben en zich terugtrekken uit sociale contacten.”

Balans vinden

Tijdens de bijeenkomst staan Esther en Karin stil bij verdriet en andere gevoelens en hoe je hiermee om kunt gaan. Je krijgt inzage in je eigen patronen”, vertelt therapeut en coach Karin. “Wat zijn je eigen behoeften en hoe kun je daarnaar leven in jouw situatie? Ook geven we tips over hoe je je eigen grenzen zo veel mogelijk kunt bewaken en ervoor kunt zorgen dat je jezelf niet verliest. Hoe is het met de balans tussen zorgen en je eigen leven? En is daar iets in te veranderen?” Esther: “Ook ontmoet je andere mantelzorgers waarmee je ervaringen kunt delen.”

Tips
Esther en Karin hebben alvast een aantal tips voor mantelzorgers die met een veranderd leven te maken hebben. Esther: “Sta stil bij je verlies en wat er is veranderd in je leven. Praat hierover, want als je jouw verhaal deelt, kan dit steun bieden.” Karin: “En zorg voor een zo gezond mogelijk slaappatroon. Dat is een van de belangrijkste doelen om het allemaal zo goed mogelijk vol te houden. Schrijf daarnaast op welke activiteiten je nodig hebt om te ontspannen en kijk wie en wat je zou kunnen helpen om daar tenminste in een bepaald tijdvak aan toe te komen.”

Informatie over de bijeenkomst met vervolgmogelijkheid
Is je leven plotseling of geleidelijk veranderd door bijvoorbeeld de ziekte, beperking of aandoening van je partner, kind of ouder? Je krijgt dan te maken met een nieuwe situatie, die grote impact op je leven kan hebben. Tijdens deze bijeenkomst (met vervolgmogelijkheid) krijg je de kans om stil te staan bij wat dit voor jou betekent. We bespreken wat je in het dagelijks leven als mantelzorger meemaakt en hoe je beter kunt omgaan met de gevoelens die hierbij komen kijken. Samen kijken we naar manieren om jezelf te ondersteunen en de veerkracht te vinden die je nodig hebt.

De bijeenkomst geeft je:

  • Inzicht in veranderingen: je begrijpt hoe mantelzorg je leven verandert en beïnvloedt.
  • Acceptatie: je leert hoe je kunt accepteren dat je leven is veranderd.
  • Meer veerkracht: je leert hoe je jouw veerkracht kunt vergroten en krijgt tips aangereikt om met veranderingen om te gaan.
  • Verbinding: je ontmoet andere mantelzorgers met dezelfde uitdagingen en kunt tips en ervaringen uitwisselen. Je vindt herkenning in elkaars verhaal, ook al is iedere situatie anders.

Waar en wanneer?

Leerdam (deelname is gratis)
Vrijdag 22 november
Vanaf 09.30 uur inloop, 09.45 uur start en 12.00 uur einde
De Noorderberg (begeleiding van therapeut Esther Zondag, Praktijk voor psychosociale therapie Esther Zondag)
Bergstraat 90, 4141 BW Leerdam

Vianen (deelname is gratis)
Vrijdag 22 november
Vanaf 09.30 uur inloop, 09.45 uur start en 12.00 uur einde
Praktijk Sterre Vianen (begeleiding van therapeut Karin Scharff)
Hof van Batenstein 9, 4e etage, 4131 HB Vianen

Aanmelden

  • Aanmelden kan tot en met 13 november via het aanmeldformulier.
  • Aantal deelnemers: maximaal 9.
  • Je kunt je voor een van de twee locaties aanmelden. Daarna kun je kijken of je verder deel wilt nemen aan 3 vervolgbijeenkomsten.
  • Wil je wel deelnemen, maar kun je 22 november niet? Bekijk dan de vervolgdata op: mantelzorg.bindkrachtvhl.nl/deelnemen (bij bijeenkomst: ‘Een veranderd leven’).

Vragen?
Mail naar: mantelzorgpunt@bindkrachtvhl.nl of bel ma t/m vrij tussen 09.00 en 12.00 uur naar 085 – 01 63 839 (optie 1).